Well, I finished the $100 kitchen reno and as you can see in this earlier post, we managed to stay under $100 even including some other items, like the mirror I put up and the ‘blackboard’ I created by painting the end of one of the cabinets (just out of view in the foreground).

The new counters and floors make the kitchen feel more included in the rest of the house.


Lets start with the floor: it took a lot longer than I thought (but of course you knew that by now!) I put the tiles on the diagonal for more interest and it also seems to make the space bigger. Even though it is way more graphic than the original, it seems less busy since the pattern is more simple.

It took a lot longer because of the diagonal the number of cuts required on the tiles sometimes 3 cuts per tile to get around all of the various angles in the room. Even though I included some waste in my calculations, I ended up with just one black and 7 white tiles left! (These tiles by the way, were really hard to come by. In fact I had to go to 4 Home Depots (no luck there) and 3 Ronas to finally find them and I think I got the last package of white tiles in the city.) There was a lot of selection for $2-3 per square foot, but I couldn’t do it for this budget.

Knobs were from Lee Valley, a package of 20 for $5.95 on close out sale! They are actually metal (not plastic) so hope they hold up better than the plastic that were originally on the door.

I think the countertop makes the most difference in the feel as it really brightens the room up and makes it appear less busy, although we have started to clean up the kitchen more!

The mirror came from IKEA and had a really thin frame which I built up with chair rail trim from the Depot which I cut on the mitre saw and glued up, before painting the whole frame to match the rest of the trim in the house.

So there we are and I hope it ties us over for the next few years as we save money and ideas for what we really want to do. It may end up being longer than that if past experience is any indication!

Just for a laugh, I dug up a picture of the original kitchen

The orignal color has the space looking like a hospital waiting room.


Categories
reno